Frugal Vs. Billiga: Vad är skillnaden?


Jag har alltid ansett mig sparsam. Jag var uppvuxen av sparsamma föräldrar som påminde oss om att slänga på extra tröjor, stäng av onödiga lampor, och inte vara frivolous med pengar. Att veta hur man handlar, byter och förhandlar har varit en av mina bästa hemliga vapen för det mesta av mitt vuxna liv.

Problemet börjar när det är billigt att bli billig. Billiga är behövande, klibbig, desperat och serie av rockbotten. Dessutom är det billigt att bosätta sig – det är fusk själv.

En billig person kan köpa billiga hälsar som inte passar bra, bara för att gå i pension utan att köpa och köpa ett annat snittpar som förväntar sig något annat. Billiga människor bosätter sig, för att de är spenderade pengar är borta pengar.

Den goda nyheten är att billig är en tankegång, inte en livslängd. Att bryta ut det är inte en överraskning, men det kan göras. Det kräver ett engagemang för ett nytt trossystem, även om det känns konstigt att gå över dollarns butik godisar som så småningom hamnar i papperskorgen så att du kan köpa något du verkligen kommer att njuta av.

Hur man slutar vara billig

Ångra det här mönstret handlar inte om att slå upp dig själv, utan om att göra bättre val framöver. Nyckeln är att kursen är korrekt – och vara snäll mot dig själv medan du gör det. I mitt fall betydde det att lätta på de saker jag hade avgjort för att få plats för det jag verkligen ville, och i vissa fall behövde.

Det var ett datorköp som tvingade mig att bryta ut ur min billiga ruta. Jag tvekade att göra splurge, trots att jag visste att min älskade MacBook misslyckades. Alla uppgraderingar i världen kunde inte dölja det faktum att jag helt enkelt behövde en ny dator, särskilt som någon som skriver för ett levande.

Sakerna nådde en tipppunkt när jag mitt i arbetet med en massiv uppgift frös, min dator skadades av dödens rotationshjul och en strömbrytare som, oavsett hur svårt jag pressade, vägrade att vika.

Jag tog ett ögonblick för att undersöka de val som jag hade gjort under de senaste sex månaderna och såg hur mycket jag hade lidit av nickel-och-dimmer mitt eget liv:

  • Jag hade ett par leggings som var förbi sin topp, och mina kläder hängdes i multiplar på rosa plasthängare som förvärvades i brådska eftersom jag inte kände mig som extra $ 20 på de träbälgar jag gillar.
  • Min lägenhet var fylld med Ikea-möbler köpt på Craigslist – inte riktigt vad jag tänkte på nästan 33, men det fick jobbet gjort, jag hade redogör för när jag hade plockat upp mitt skrivbord, lampa och hyllenhet från främlingar " hem under åren.
  • Utanför fönstret var ett grannskap som jag aldrig ville leva i, och ibland gjorde jag mig eländig. Men det var billigt.

Som du kanske skulle gissa, ersatte jag så småningom min dator. Att behöva bita kulan för att köpa en annan kände sig skrämmande först, men jag gjorde det. Vidare hamnade dessa leggings tillsammans med andra kläder som inte längre fungerade i en låda för återvinningscentraler och kvinnohem. Det var glädjande att rensa ut vad som inte längre fungerade eller passade, vilket gav utrymme för det okända att ta kursen.

Så fortsätter jag att våga dig: Ta reda på ditt liv och se var du kanske har tillåtit dina normer att glida på grund av billighet, bekvämlighet eller om du inte kan göra det bättre. Oavsett vem du är, var du bor eller vad du gör med din tid och pengar – du är värd det.